Joh. Uytenbogaert

Johannes Uytenbogaert (1557-1644)
Schilder: Michiel Jansz van Mierevelt, 1631
Olieverf op paneel

Uytenbogaert was hofprediker in Den Haag. Dat werd een onhoudbare situatie toen hij in 1609 Arminius opvolgde en prins Maurits openlijk partij koos voor Gomarus. Het conflict tussen de remonstranten (arminianen) en contra-remonstranten (gomaristen) liep hoog op tijdens de Dordtse Synode (1618-1619). De remonstranten werden verbannen. Uytenbogaert vluchtte naar Antwerpen en richtte daar met een 40-tal verbannen remonstrantse predikanten de Remonstrantse Broederschap op. In het geheim keerde hij – zoals veel van zijn collega’s – terug naar de Noordelijke Nederlanden. Hij ondersteunde geloofsgenoten in de tijd van achtervolgingen en trok rond van logeeradres naar logeeradres tot de Remonstranten na ca 1628 langzamerhand gedoogd werden.
Uytenbogaert was geen predikant in Rotterdam, maar verbleef er veel. Hij keerde terug naar de Remonstrantse Gemeente Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *