Portret Episcopius

Simon Episcopius (1583-1643) ~ Schilder onbekend, olieverf op ovalen eiken paneel bestaande uit 3 verticale planken; datering 1615.
26 maart 2016 – De restauratie van het portret van Episcopius is succesvol afgerond. Het schilderij hangt weer in volle glorie op zijn plaats tussen de andere. 

Dankbaar zijn we voor alle giften en donaties die we hebben ontvangen. Uw gift of donatie is nog steeds zeer welkom omdat ook andere portretten in de collectie dringend aan restauratie toe zijn en daarmee behouden kunnen worden als nationaal erfgoed.

Restaureer mee! IBAN NL82 ABNA 0535 5592 67 t.n.v. Uytenbogaertstichting.nl te Rotterdam.

19 februari 2016 – De restauratie van het portret is opgedragen. Simon Episcopius (Simon Bisschop) is één van de belangrijkste voormannen uit de ontstaansgeschiedenis van de Remonstrantse Broederschap. Hij studeert in Leiden theologie, en Jacobus Arminius is daar zijn leermeester. Tijdens de Dordtse Synode 1619 tracht hij tevergeefs  het gedachtengoed van de volgelingen van Jacobus Arminius (1560-1609) te verdedigen: de Remonstranten worden uit de kerk gezet; predikanten die hun roeping niet opgeven, worden verbannen. In ballingschap in  Antwerpen richt hij met Johannes Uytenbogaert en nog 36 andere verbannen predikanten de Remonstrantse Broederschap op. Na de oprichting schrijft Episcopius de belijdenis, en stelt de formulieren op voor de doop en het avondmaal. Hij bedient de gemeenten Rotterdam en Amsterdam om en om totdat hij in 1634 benoemd wordt tot (eerste) hoogleraar van het Seminarium der Remonstranten (de predikantenopleiding). 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *